CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, August 11, 2009

S3K@d@R n@sihAt untuk K@um haw@

  • Untuk membentuk bibir yang menawan, ucapkan kata-kata kebaikan.
  • Untuk mendapatkan mata yang indah, carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai.
  • Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing, berbagilah makanan dengan mereka yang kelaparan.
  • Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari.
  • Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan, dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain, perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali, dan diampuni.
  • Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda apabila anda sudah melakukan semuanya itu, ingatlah senantiasa, jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan, akan senantiasa ada tangan terulur.
  • Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri, dan satu lagi untuk menolong orang lain.
  • Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya.
  • Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.
  • Kecantikan wanita, bukan pada kehalusan wajahnya, tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.

ILI..>>...>>>.....>>>>.....>>>>>H1N1

knp dunia skrg pnuh dgn dugaan dan masalah yg melanda??

  • batuk
  • demam
  • sakit kepala
  • sakit tekak
  • sengal sendi
simple jerk....tp boleh bw maut....so pd korang yg dah ada simptom2 tu....LU PIKIRLAH SENDIRI!!!





Tuesday, February 17, 2009

WAHAI KAUM HAWA

Menurut laporan Polis seorang wanita telah dirogol oleh 5 lelaki disebuah kelab malam di Singapura pada malam Sabtu sebelum ditinggalkan. Wanita tersebut tidak berupaya untuk mengingati kejadian malam tersebut, namun ujian mengesahkan bahawa beliau telah dirogol berulang kali dengan kesan rohypnol di dalam darahnya dan progestrex, sejenis pil "mencuci" yang kecil. Dadah tersebut kini digunakan oleh perogol-perogol dan kemudian "mencuci" mereka. Progesterex dibekalkan kepada para Doktor hiwan bagi "mencuci" haiwan besar. Khabarnya Progesterex digunakan bersama Rohypnol,sebagai dadah "Dating" dan rogol. Apa yang mereka perlu lakukan ialah menitiskan Rohypnol ke dalam minuman si gadis, mangsa tersebut tidak akan dapat mengingati apapun keesokkan harinya, dan apa yang berlaku kepadanya.Progesterex mudah larut dalam minuman, akan "mencuci" agar si mangsa tidak akan mengandung akibat dari perkosaan tersebut dan si perogol tidak bimbang untuk perlu menjalani ujian air mani dan DNA kemudian.Kesan dadah ini adalah K.E.K.A.L terhadap si mangsa. Prodesterex asalnya adalah untuk memandulkan kuda. Mana-mana wanita yang mengambilnya TIDAK AKAN MENGANDUNG SAMPAI BILA-BILA. Si durjana boleh memperolehi dadah ini dengan mendapatkannya daripada pusat haiwan atau mana-mana universiti, dan ia diramalkan akan digunakan dengan berleluasa dikampus-kampus.Tolong edarkan maklumat ini kepada semua yang anda kenali,terutama teman wanita dan gadis remaja.Jangan biarkan minuman anda terbiar tanpa dijaga oleh orang yang anda percayai.

Azila Bakri,
Social Worker,
All Women's Action Society (AWAM )

Monday, February 16, 2009

KAMUS BAHASA SILVERIAN

saper2 nk blajor...try ler
Ngele'wo, Ngelewor, Nge Ley Wo - Terumbang ambing kekiri ke kanan [Macam ular kena palu]

Bulor, Bulo, Bu Lo - 1. Lapar tak makan 2. Ingin, Hendak [biasanya dengan pangkal negatif - Tak]

Bolen - Bertelanjang Bulat

Meraban Teben [Reyben Teyben] - Tak Tentu Arah, Perbuatan yang Pening

Nyelap sedor- seseorang yg seperti dirasuk @ di luar kawalan di tahap sederhana....

NGELENYOR - GATAI Mengedik atau pun ngadaƂ²

Biut - Degil

perok - JAKUN ATAU TAK PERENAH TENGOK BARANG

MUNCOH - DAH KAYA BANYOK DUIT ATAU BERHARTA

toben - tua bangka

Merambu - joli sana sini

KEMIN - KEMAS


nyeghogin - tersenyum sorang diri

REBEN TEYBEN - SELUIN JER - SELEKEH

tak ajap - TAK layan/TAK JADI HAL


mentekedaghoh - MEGHAIH CIKE - MAKAN


Meroloh - Tidor.

GHODI/KODI - repair/belek

Sunday, February 15, 2009

ADA APA PADA 14 FEB??


HARI VALENTINE mengikut sjrh dtg dri zaman pemerintah ratu isabella di sepanyol.... perkataan VALENTINE diambil sempena nama pederi besar kristian Saint Valentine,beliau amat disayangi oleh ratu isabella dan juga rakyat jelata kerana beliau berjaya menumpaskan kerajaan islam di cordava,sepanyol pada 14 feb(tarikh hari valentine) 270 masihi. kejayaan beliau begitu bermakna bagi ratu isabella olh itu, 14 feb disambut setiap thun bagi merayakan kemenangan tersebut dengan menamakan hari valentine.. oleh itu,jikalau anda(umat islam) menyambut hari VALENTINE sama seperti anda gembira dengan menumpasan kerajaan islam di cordava.. HANYA ALLAH SAHAJA YG LAYAK DISEMBAH...

Friday, January 30, 2009

NEW EXPERIENCE....

btl ke eja experience tu??hukhuk...blasah la...hari ni masuk 2 hari gue bekerja...gue keje kt IELA BEUTY SALOON..beshh..dpt tau jnis2 produk kecantikan even aku xguna satu pon drnyer..pastu dpt blaja berkomunikasi ngan org luar..n yg paling menarik...pas sebulan keja kt cni..gue dpt blajar cara2 wat rawatan facial..
Pd saper2 berdekatan kawasan manjung perak darul rizduan,leh la wat facial,spa or sauna yg lbh dikenali sbgai mandi wap dlm bhs jerman.
SAloon ni ada produk sendri...JALINAN QASEH nmnyer..saper2 nk tau lbh lanjut boleh dgr radio sinar fm..bila ntah gue xtau..hikhik


* * * * * * * * * *

Monday, January 19, 2009

AKU SUKA





huhuhu...melompat bila aku dgr lagu ni jd juara 4 anugerah juara lagu..mmm aku mmg minatband ni dr mula lg,best n dorh menyampaikn lagu dorg ngn jujur...chayok2x!!
MUZIK...sesuatu yg mmg aku perlu dlm hidup ni..even aku nk lelapkn mata pon radio ttp mendodoikan lagu tuk aku...eemmmmm..

PERNATIAN SATU PENYIKSAAN....

hari ni dah sebulan lebih aku jd penganggur terhormat kt muka bumi ni....boring2.....btl la kata org penantian tu satu penyiksaan...for me,mmg stu penyiksaan dan byk dugaan...STPM,STPM......huh!actually aku bosannn......kije xdpt,rutin harian aku just bgn pg.....mkn....bc novel....mandi....bc novel....solat...tgk tv...bc novel....n membesarkan lg bdn aku ni...dammm!!!huh!!mmmmmm...i dont know what i want to say......tata la!!!!

Monday, January 12, 2009

BILA INI SEMUA AKAN BERAKHIR??






bila ini sume akan berakhir...setiap hari nyawa dikorbankn,selurh dunia meratapi mangsa yg terkorban.....lihatlah betapa kejamnye manusia.... nyawa seluruh rakyat palestin kini dihujung tanduk...
Ya Allah...............
Sekali lagi dunia dikejutkan dengan serangan rejim Zionis ke atas rakyat Palestin.
Serangan terbaru di Semenanjung Gaza telah membunuh lebih 300 orang termasuk orang awam dan kanak-kanak. Lebih 700 cedera.
Israel mendakwa mereka bertindakbalas terhadap serangan roket oleh Hamas. Namun ini menggambarkan seolah-olah Hamas dan Israel dua tentera yang sama kuat sedang bertarung. Israel terus menekan Semenanjung Gaza dengan sekatan ekonomi mereka.
Mari kita mendoakan agar rakyat Palestin dipelihara Allah s.w.t. dalam keadaan yang begitu genting ini.
p/s:kita perlu bersyukur dgn apa yg ada dinegara kita bersama dgn pemimpinnye yg beribawa...

Friday, January 9, 2009

BERTAMBAH


rini aku dpt stu sms dr my 2nd bro...bunyi sms tu`bln 9`abil(anaknyer)akn dpt adk'....hehehehe..that`s mean aku akan dpt ank buah bwu InsyaAllah...hope my sis in law dpt take care of her baby till due..mmm moga dgn kehadiran baby dlm pwut tu dapat menguatkan lagi ikatan kasih syg mereka....n hope dpt baby gurlz..amin...

Thursday, January 8, 2009

BOIKOT DAN PULAU..



aku terpanggil nk kupas isu ni bila aku dah mula skt hati,takut,marah,seram,tegak bulu roma,sedih n kesian pd rakyat Palestin...aku sedih..xsnggup nk trus tgk berita ni...ejen pencarian Yahoo!menunjukkan jutaan bahan di bawah tajuk boikot produk israel yg ini ada kaitan dgn keganasan ke atas rakyat palestin.
HAri ini bila masyarakat dunia mula menyaksikan tindakan barbarik pembunuhan beramai-ramai ke atas rakyat palestin,kita sebagai individu mempunyai kuasa memilih sesuatu barangan atau langsung tidak membelinya..korg leh bukak laman ni===>http://www.muslimconsumer.org.my atau http://home.pacbell.net/halnet/boycott....korg boleh tgk brg2 yg patu korg tau utk diboikot.

BERMAKNA

aku xtau nape aku ske sgt ngn lagu ni n band ni...mmm apeponnn majulah muzik indie tuk negara....




Aku rindu waktu ini....

AKU RINDU................

  • thn 2006 di kelas 5sc3 yg havoc...bad disebelah n guys yg ske menjawab ckp ckgu
  • nk main hoki(wlupon aku cam teddy..but kngn jd player skul amat mns)
  • bwk motor laju2 g skul
  • keluar ngn budak(bota)bad,zu,ayu,epoy,belu,farid,bob,daus,kacang,zurid n all
  • g mndi air terjun n kene humban dlm air dgn kwn2(wlupon aku berat).
  • sorg kwn yg dah 4 thn xjmpa...sue(angah)
  • rindu nk ucapkn `assalamualaikum cikgu'(sbgai assistnt monitor)
  • nk jg bilik akses sekolah dn marah student yg tegar..huhu
  • ex2 ku....ooopsssssssss!!damm..

APA NAK JADI!!!??

aku pon xtau ape nk jd dgn dunia sekarang ni...mcm2 kisah..bru2 ni serangan di Gaza...amat menyedihkan...xsnggup melihatnyer..dunia semakin kejam......aku tertnya2,knp nilai keperimanusiaan manusia dah sma cam standard binatang buas..cam harimau,singa,haaa...mcm2 lg la!
aku cuba bygkan cmne kalu aku ditmpt mereka..Ya Allah......xdpt dibygkan,sume musnah,kluarga hilang...kuasa luar yg trasa dri mereka besar trus-trusan menghukum yg lain...
BILA INI SEMUA AKAN BERAKHIR??kita imbas la semula di negara kita ni pon dah jd cam haprak!!kes rompak berleluasa,ragut.....tp yg byk buat sume ni sper????ramai yg tunding jari pd ORANG MELAYU...mmg....mmg btl,tp kita hidup majmuk,bkn kaum majoriti yg wat hal..remaja...ramai yg cakap remaja melayu yg plg teruk..clubbing..pesta seks..dadah..penzinaan..emmm tp aku rs btl gak....kita google la kt mn2,website yg cam gampang tu...msti ada melayu...ini tak adil utk generasi akan datang....xder origanality dlm erti kata melayu(yg pnuh dgn kemuliaan,sopan santun,berbudi,taat pada agama)....
sebenarnya ada sebab disebalik kejadian manusia seperti ini...ini disebabkan perjanjian sejak azali dimana ujian yg yg diberikan pd manusia disalahguna...ni la dikatakan akhir zaman....yg paling ketara tanda2nya ialah org kafir memusuhi umat islam dan saling berperang....dan tnda lain adalah pembunuhan terjadi dimana2..utk itu...sedarlah wahai umat,masa kita telah suntuk..lu pikirlah sendiri...


p/s:aku bukanlah insan yg mulia utk memberi nsht...tp sma2 lah kita tuk brubah selagi ms msih ada..kita xtau bila kita pergi wat selamanya....tgh tidur pon nyawa boleh diambil..

Wednesday, January 7, 2009

REMAJA

apa yg terpanggil mengenai remaja ni bila aku google2 manyak jmpa yg sgt xberfaedah..yg dilakukan oleh remaja mcm aku...umur 20 tahun cam aku belum dikatakan dewasa k...aku masih lg remaja...ape puncanyer kerosakan remaja di luar sana ye??jom kita kenalpasti....
Perubahan-perubahan fizikal, emosi dan social semasa remaja memberi kesan terhadap kesihatan mental.
Masalah-Masalah Yang Sering Dihadapi Remaja
Keliru dengan peranan dan tanggungjawab diri
Sering merasa diri disalahfahamkan dan dipersalahkan
Merasa diri dilayan secara tidak adil
Kesunyian
Sukar memahami emosi
Susah membuat keputusan
Hubungan Dengan IbuBapa
Remaja yang mempunyai hubungan baik dengan ibubapa mereka sering menjalin perhubungan yang mesra dengan orang lain. Mereka juga kurang mengalami masalah kesihatan mental.
Cara-Cara Menjalin Perhubungan Yang Lebih Rapat Dengan IbuBapa
Menghormati dan sedia meneriam tunjuk-ajar dan teguran mereka
Membincangkan masalah anda dengan mereka
Meluahkan perasaan dan pendapat anda secata terus terang
Tunjukkan kasih sayang anda melalui kata-kata ataupun perbuatan
Cuba memahami masalah dan beban ibubapa anda
Meraikan harijadi mereka
Ingatlah bahawa ibubapa menyayangi anda dan mahukan yang terbaik untuk anda

Tuesday, January 6, 2009

KAMI
















yg ni pulak kisah mengenai sahabat2 aku ms aku di tng.6..di SMKDARY.....mulanya aku xmasuk ngn pala dorg..yela bila tgk dog..aku rs cm dorg better dr aku..tp aku pon xsgka..setenuk2 aku pon...dpt gak aku masuk 1st class tuk ting 6..mula2 dulu aku rs down sgt sbb `dipaksa'tuk amek course ekonomi..
blurbb.klu ckgu kamariah dgr ni...abes aku kene lenyek...huhuhu
actually best dpt kwn2 cm diorg ni...trus trang,baik n yk tlg aku brubah jd budak yg rajin...(rajin sket je la)...byk gak memeri kiter kt sekolah...
aku syg depa.....
hai tawan2...moga kita dpt result cemerlang nnt...orait bebeh...

GASTRIK

seseorg yg menghidap penyakit pedih ulu hati atau dlm istilah perubatan disebut `penyakit peptik ulser' sering mengalami pedih ulu hati...
ia kerap berlaku dlm keadaan perut yg kosong terutama pd lewat mlm atau awal pg.
kepedihan yg dialami oleh pesakit adalah berbeza,tetapi berada dlm lingkungan sakit sedikit hingga sakit yg teruk berdasarkan tahppenyakit yg dihidapi.Biasanya apabila pedih ulu hati menyerang..kebanyakan pesakit akan segera mkn atau minum sesuatu sperti susu atau makanan lain utk melegakn kepedihan ini.Apabila muntah...kita akn merasa lega...
Selain pedih ulu hati...pesakit akan merasa sebu pd bhgian atas perut.Mereka juga akn mengalami jeluak atau sedawa.Ada juga kes yg teruk pesakit akn membuang air besar yg cair.
Penyakit peptik ulser ini adalah disebabkan oleh asid di dlm sistem penghadaman perut.Ia merangkumi penyakit `duodenal ulser',`gastrik ulser' dan `refluck oesophagitis'.
Ia berpunca dr asid yg merosakkn dinding perut.
Sebahagian pesakit mempunyai kuman `helicobacter pylori' dalam perut mereka yg bertindak melemahkan pertahanan dinding perut drpd ancaman asid.
Kompilasi yg mungkin berlaku terhadap pesakit adalah pendarahan,kebocoran dinding perut dan stenosis iaitu perut sumbat.Semua kompilasi ini adalah ditahap teruk dan boleh mengancam nyawa.
dapatkan rawatan segera kiranya anda mengalami simptom2 tersebut.

#HAri yang menyakitkan...

stu hari...perut aku memulas2 cm ada something yg men tarik tali kt dlm tu.....
then tekak mula loya..rs nk muntah...pening pala....adehh....apa dah jd...perkara ni berulang lg dlm hidupku...
ooohhh tidak...mak...abah..ampunkan aku!!pg tu aku sudah xtertahan lg...lalu aku berlari ke toilet ku keluarkan semua isi perutku...tp xder pe yg kuar...cuma air...sbb mlm sblm tu aku xmakan apa2...
palaku mula berpusing2..xdpt bykkn wktu tu betapa sktnyer perutku dan pala waktu tu dah rs cm bkn di kepala...Ya Allah...aku mula gabra...ank kecil kakakku merengek minta didukung...ank buah aku la tu...bjln pon xreti lg...
pukul 9 pg bdk ketot tu xku mndikan lg...ulu hatiku terasa pedih....aku baring dikatil smbil meraung..arrrgghhh sakit..mak...tlg....budak ketot yg umur 10 bln tu pon ternganga tgk aku mnjerit...malu aku...
aku xlarat bgn...kucapai hp..segera menelefon kakakku bgtahu yg aku dlm kesakitan...
then diapon keje halfday jerk sbb aku..hukhuk...
ulu hati rs cam ada bara api di dlmnyer....perutku skt lg...tp beberapa mnit kemudian segalanya berakhir.....skt tiada..apepon xder..aku lega...baru aku teringat yg aku pnah berjumpa doktor dan doktor mengesahkan aku menghidap....................................
GASTRIK...kuikuikui..

Monday, January 5, 2009

huh!!headache.....

aku tinngal dirumah kakak aku utk smentara waktu n nk cri keje sblm result STPM kluar....smlm aku terkejut sbb abg ipar aku bg beberapa lipatan RM50...6 keping sumenye..(kirela sendiri)..aku just duk umah ni n tlg kakakku mengemas rumah n jg anaknye yg mcm spongebob melarikan diri dr en.crab tu....mkn free....lg membulat aku duk cni adala...tp ttp dpt duit...Alhamdulillah...
aku ni bknlah kedekut orngnyer..tp kesemua duit tu cpt2 ku simpan dlm peti besi yg xberapa nk besi....aku takut terpakai...
mmm aku nk kumpul duit tuk ringankn beban keluarga ms aku msuk uuuuuu nnt...INSYAALLLAH klu diizinkan tuhan...mmg tu niat aku pas exam nk cri keje n leh pgg duit sndri...ms after spm dlu parents aku xkc aku kije...ish2....
tapi..............pala aku serabut memikirkan andai impian aku xtercapai tuk jejak kaki ke ipta..aku ni bkn la dr golongan yg cerdik sgt....ada gak bengongnyer...ahakzzz..but aku kuatkan smgt...biar pon ribut melanda..akn ttp ketempuh jua....huhuhu...ayat...ha gasak kau la fara...xper...aku tunggu waktu kejayaan aku...biarpon seribu tahun...(relaku mnunggumu...seribu thm lama lg...)...

Friday, January 2, 2009

pengertian...








ni ada separuh je dr buddy akuh..ada lg yg aku xdpt kenalpasti pic dorg..hehehe...xper,nnt aku posting bwu gmbar korang k..




kehidupan remaja aku happy..tambah2 aku ada dua owg kwn yg aku plg sygggg...aku xnk kehilangn dorg..bad...zue...percayalah aku xpnah mengkhianati korg..aku bersyukur dpt sahabat yg baik cam korg...bob,daus,epoy,belu,zurid,farid,aby....aku syg korg..alam persekolahan mengingatkan aku ttg korg...wlupon dah bertahun korg tgglkn sekolah..but u all still in my heart..cam skrg la...apa2 hal kita kumpul budak2 sume..sonok sgt..gegege



aku syg nk tgglkan korg..apa2pon ttp bersama..susah senang ttp sama...boys..slalu take care yg gurls..even korg pon cm cekadak but still ada kasih syg tu...

ada 5 perkara yg aku suka ttg kwn2 aku di dary 06
  • korg ske wat aku punya usus terkoyak sbb gelak...
  • korg take care each other
  • saling memaafkan....
  • HAMPEH!!
  • korg ske wat aku makan ati but korg pndai pujuk(ket lg je aku nk msk kicap ati aku tu..
  • kecoh...(klu ada korg..suasana msti havoc)
  • ishh........ini dah lebih ni..ckupla tuh..gegege..






Thursday, January 1, 2009

HAPPY NEW YEAR!!!!HOOREEYY.......


selamat tinggal 2008....
huh!thn ni umurku menjangkau 20 thn...xsngka la..rs bwu je kuar dr pwut mak..hukhukhuk...
macam2 azam...tp secret babe..seribu harapan...moga2 impian akn tercapai pd thn ni..2009!!kpd kwn2...moga dpt hadapi cabaran di tahun baru...ok
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...